Finn din stil og stemning
Artikkel publisert hos: BoligMentoren | 20. mai 2020av Helene Aarnes | Tekst: Fagansvarlig og interiørarkitekt i Unilon, Beathe Nymoen
Hvordan ønsker du å innrede hjemmet ditt? Vi kan bli inspirert av hva som er trendy nå – men det viktigste er at du finner den stilen du er komfortabel med, og noe som varer lenge.
Interessen for interiør har økt betraktelig de siste årene. Det er ikke få som bruker mange penger på det hvert år. Skal du pusse opp boligen vil interiør utgjøre en ganske stor kostnad. Det viktigste du kan gjøre er å planlegge interiørprosjektet, slik at det øker livskvaliteten, og som en bonus øker verdien på boligen.
Husets stil og stemning
I de to forrige utgavene gikk vi gjennom fase 1- behovsanalysen – som forteller hva du ønsker og har behov for i de ulike rommene. Så tok vi for oss fase 2 – planløsningen av boligen. Nå vet du hvordan rommene er delt opp, og ikke minst har du funnet riktig størrelse på møblene.
Hva skal du gjøre nå? Jo, i fase 3 skal du bestemme deg for hvilken retning du ønsker å gå for når det gjelder stil og stemning.
Farger og materialer gir oss ulike stemninger og setter følelser i sving. Det er fordi vi har ulike opplevelser og assosiasjoner til farger og materialer. Derfor er det viktig å tenke over hvilke farger dere liker og ikke liker i familien før dere bestemmer dere.
Stemning er i denne sammenheng synonymt med følelse. Det er mange rådende stilarter blant annet minimalistisk, skandinavisk/nordisk, moderne, eklektisk, bohem, klassisk, urban, shabby chic og maksimalistisk. Stilen avgjøres gjerne av hva slags følelse ønsker du i hjemmet ditt? Skal det være fargerikt og lunt, eller lyst og lett, eller noe helt annet? Hva oppleves riktig for deg og familien din?
Valgets kvaler
Noen lengter etter et hjem med rene flater og å ha det lyst og lett, mens andre drømmer om et lunt og huleaktig hjem – og dette uavhengig av trender. Et hjem skal være der du kan senke skuldrene og slappe etter en strevsom dag.
Prosessen begynner med å se på de materialene som allerede er i boligen og vurdere om de skal beholdes eller ikke, og hva du ønsker med oppussingen? Hvor stort budsjett har du? Det er mange spørsmål som skal besvares.
Hvis gulvet skal beholdes, så legger det føringer for fargepaletten generelt – gulvet er det første vi ser og er kanskje det viktigste å bytte hvis du ikke er fornøyd med det, og budsjettet tillater det. Ta en beslutning på materialer/flater som det ikke skal gjøres noe med. Deretter kan du ha det som utgangspunkt for videre valg av stil og stemning. Hva er takhøyden? Ønsker du lister eller ikke? Trengs det nye dører? Hvor mørkt ønsker dere at rommet skal oppleves? Hvor mye naturlig lys kommer det inn? Hvilken himmelretning ligger rommet/boligen? Hvilken tidsepoke er boligen du bor i? Er det noe du kan forankre stilen til?
Hvordan finne din stil?
Hvordan kan du finne din stil i havet av lekre interiørmagasiner og butikker? På lang sikt er vi tjent med å velge en stilretning på interiøret slik at det blir en helhet i boligen. Det betyr ikke at vi må ha den samme fargen i alle rom, eller at alt må være likt. Det handler om å klare å kombinere farger og materialer i en samstemt harmoni slik at det fungerer sammen uten å bli kjedelig.

Her er noen steg for steg tips til hvordan du kan finne din stil:
- Samle inspirasjonsbilder – lag gjerne en tavle på pintrest, eller lag en fysisk collage/moodboard.
- Bli klar over hva du liker og ikke liker ved bildene – skriv det gjerne ned.
- Når denne øvelsen er gjort, har du mest sannsynlig kommet nærmere stilen du ønsker i hjemmet.
- Hvilken møbler har du arvet eller bare må ha med deg? Hvordan kan du få de til å fungere med det nye? Legger de noen føringer på stilen du ønsker å gå for?
Hva gjenkjenner- og hvordan kan vi skape de ulike stilene?
Skandinavisk/nordisk: Typisk for denne stilen er rolige, lyse jordfarger, pastellfarger i varme toner med hvit som base. Stilen er i stor grad inspirert av den nordiske naturen. Tre, organiske former, planter. De siste årene har også svarte detaljer vært med på å skape et mer moderne utrykk i denne stilen, samt at lysegrønne- og lyse varme gulfarger på vegg har preget stilen. Treverk er et viktig element sammen med betong, kurv og ulike fliser som etterligner ekte granitt. De siste årene har det også blitt mer og mer organiske former. Lette møbler i lyse materialer og en miks av ulike metall-materialer. Gardinene her bør være lyse, lette og gjerne ha naturlig preg.
Minimalistisk: Typisk for denne stilen er å dekorere med minst mulig antall gjenstander. Heller stort enn mye smått. Det beste for å skape denne stilen er å ha fokus på rommets arkitektur og det naturlige lyset inn i rommet, samt indirekte belysning istedenfor dekorelementer som skaper stilen. Viktig med nok oppbevaringsplass. Enkle former på møblene og unngå kompliserte mange detaljer på møbler og tapet. Enkle former og rette linjer. Gjerne bord uten noe form for dekor. Lyse lette gardiner med enkel søm og gardinskinner. Få farger i rommet, bruk gjerne gjenstander eller kunst som fargeklatter.
Eklektisk: Det typiske ved denne stilen er en miks av gammelt, nytt, miks av stilarter og tidsepoker. Bland gjerne naturmaterialer som skinn, treverk, stein/granitt og metall med fløyel. En kombinasjon av tørre og saftige tekstiler gir også en variasjon som gjør interiøret spennende. Gå gjerne på loppemarked og kombiner dette med det du har for å få totaliteten. Her er det bare å mikse farger og kunst, men prøv å finne en grunn-ide for temaet – det gjør det enklere å holde tungen rett i munnen. I denne stilen bør du ha gardiner som er lange og gjerne litt tunge for å skape større takhøyde og gi et luksuriøst preg.
Bohem: Her handler det om å skape et avslappende hjem som omfavner din filosofi og lidenskap. Atmosfæren skal være komfortabel, lun og avslappende. Bruk gjerne mørke varme farger, tunge møbler og tekstiler som har nyanser av blanke elementer. Mørke tresorter, fløyel, mengde av tekstiler og metall. Gardinene kan gjerne ha stores og dekorgardin som går til gulv.
Klassisk: Typisk for denne stilen er at den har tidløse farger, materialer og møbler. Valgene tas ut ifra behov for funksjon og hva som er komfortabelt, men også en god fargekombinasjon som får hjemmet til å oppleves lunt og hyggelig. I dette interiøret skal mennesket komme i fokus. Ta utgangspunkt i arkitekturen på boligen og innred ut ifra det. Uavhengig av arkitektur vil interiøret ha som fellestrekk et sofistikert formspråk, hvor fargepaletten er dempet og møblene er i tekstil/stoppede møbler. Gardinene kan gjerne stå i kontrast med veggene, men de kan like gjerne ha samme farge som på vegg. Puter i ulike tekstiler og pledd som luner det hele til.

Valg av materialer
Det kan være vanskelig å velge farge, produkt og materialer, for utvalget er stort og det finnes mange fallgruver. Stilen vil ofte være avgjørende for hva du velger. Her kommer noen eksempler på materialer, og spørsmål du bør stille deg:
- Hvilket gulv skal jeg velge? Og når passer det å ha tregulv kontra flis? Linoleum kontra kork? Laminat eller vinylgulv? Hvordan er underlaget/bjelkelaget? Skal jeg ha varme i gulvene?
- Hvilken overflate skal jeg velge på vegger? Skal jeg ha tapet, male eller trepanel? Hvordan er underlaget? Er veggene av gips, tre eller betong?
- Hva skal jeg gjøre med taket/himlingen? Hva er der fra før? Gips, betong eller tre? Er det skråtak? Har det bjelker eller kanskje stukkatur?
Hva med stilretning på listene, dørene og trappen?
- Passer det best med brede og profilerte eller enkle og glatte lister? Eller rett og slett uten?
- Hva med trappen? Kanskje den bare kan males og legges nytt i trinnene? Teppe eller belegg?
- Dørene kan gjøre hele forskjellen på helheten. Noen ganger er det nok å male dørene og skifte dørvriderne.
Hva gjør farger med oss:
Før du velger farger til de ulike rommene, er det fint å vite litt om hva gjør farger kan gjøre med oss. Hvordan du behandler veggene i rommet kan få avgjørende betydning for rommets karakter.
Blått: Antiseptisk farge, virker beroligende og appellerer til begge kjønn. Passer veldig bra på soverommet, men den senker også appetitten og anbefales derfor ikke i spisestuen.
Grønt: Signaliserer ro, balanse og virker avslappende og demper nervene. Ønsker du å slappe av etter en stresset hverdag, velg et grønt rom. Fargen har også den egenskapen å kunne stilne samtaler, og er derfor ikke ideell i sosiale sammenhenger.
Gult: Gir energi, virker oppløftende. Her kan du også konsentrere deg, men for noen kan fargen også oppleves som urolig og irriterende hvis de oppholder seg i rommet over lengre tid.
Orange: Ofte kalt naturens «antidepressiv». Den stimulerer appetitten og er en farge som kan passe i alle rom hvor du ønsker å stimulere til kreativitet.
Rødt: Forbindes med lidenskap, skjønnhet, fare og sinne. Den kan øke blodtrykket og er den sterkeste fargen i fargesirkelen. Passer perfekt i en hall eller i et rom du ikke oppholder deg så mye.
Grått: Løfter frem andre farger, men alene er det den eneste fargen vi vet gjør oss nedstemt. Så velger du å gå for grå vegger, sørg for å få inn noen fargeklatter som dere alle liker og har en sammenheng med det andre i boligen.
Noen huskeregler med unntak:
- «Mange trives best med nøytrale hovedfarger» – «Mørke farger får rommet til å trekke seg sammen, men lyse farger gjør det motsatte.» «Mørke farger sluker dobbelt så mye lys som lyse farger»
- Farger virker lysere og klarere på store flater.
Matte farger ser lysere ut enn blanke. - Prøvemal alltid før du beslutter farge på rommet.
- Vurder malingen i dagslys og kunstig lys i det rommet den skal brukes.
- Har du fargede gardiner kan veggfargen «adoptere» denne. Naturen ute og årstidene kan påvirke rommets farge.
- Se alltid veggfarge i forhold til gulv, himling og møbler/tekstiler ellers i rommet.
- Lyse farger skaper en illusjon om at rommet er større.
- Lyse farger med blått/grønt skaper en luftig følelse.
Ønsker du mer interiørinspirasjon? Les gjerne noen av våre andre artikler


