Lekkert interiør – her er hemmeligheten

Artikkel publisert hos: BoligMentoren | av Tekst: Fagansvarlig og interiørarkitekt i Unilon, Beathe Nymoen
Visste du at teksturer og mønster er like viktig som farger og form for en vellykket atmosfære og et helhetlig interiør? Eller at dimensjon og balanse er avgjørende for at rommet skal føles godt å være i? Nå deler vi interiørarkitektenes hemmeligheter med deg.

De fleste av oss har vært et sted hvor vi har lyst til å bli enda lenger fordi alt stemmer. Interiøret er delikat og det virker så balansert og harmonisk. Det kan selvfølgelig være at stemningen mellom menneskene i rommet generelt er godt og at lys, duft og lyd er optimal. Da har man lykkes med å skape den stemningen man er ute etter akkurat der og da. Om det gjelder hjemme, på hytta, på et hotell eller en restaurant.

Nå tar vi for oss Fase 4 | Mønster og tekstur – Dimensjon og balanse – Matt og blankt – Vindusdekor.

Hvorfor er dette viktig?

For at et rom skal være behagelig og fint å være i og ikke kjedelig og oppleves flatt, så trenger vi å få inn nyanser og en blanding av matte og blanke flater, tekstiler eller tapet som gir mønster og tekstur.

Det vil si at du faktisk kan ha kun en farge på vegger og innredning, men med mange forskjellige nyanser og overflater. Matt, blankt, struktur om hverandre for å skape spenningen i rommet.

Hva slags stemning ønsker du?

I denne fasen finner du ut hvilken stil og stemning du ønsker deg i rommet. Det må du ha i bakhodet når du velger farger og materialer.

Om du ønsker et rom for hvile, bør store mønster og mange farger begrenses. Det er kanskje dette rommet som skal ha farger som går ton i ton, og at du benytter tekstur og ulike overflater som gir et lunt og rolig preg.

Mønster og tekstur

Vi skiller her på taktil tekstur og visuell tekstur, hvor taktil tekstur fysisk kan kjennes på overflaten med lukkede øyne. Det kan være stoffet i sofaen, tapeten/veggoverflaten eller teppet på gulvet. Det sies at kroppen stimuleres av overflater, for eksempel teppet som er godt å gå på barbeint – dette stimulerer hormonet oksytocin, som igjen får oss til å føle velbehag.

Når det gjelder visuell tekstur, så oppleves dette bare av øyet. Det kan være hvordan lyset lager skygger i rommet eller hvordan overflaten på et bilde eller tapet kan gi illusjon av at det f.eks. har ujevn tekstur.

«Teksturer og mønster er like viktig som farger og form for en vellykket atmosfære og et helhetlig interiør»

Dimensjon og balanse

Vi mennesker liker best når det er likt og at det er partall, men i interiørverden gjelder ikke dette for å få et spennende rom eller dekor på en konsoll. Da må vi tenke oddetall som gjør det mer spennende og interessant. Samle gjerne gjenstander på 3,5 eller 7, hvor dekoren plasseres lavest til høyre.

Et rom bør også ha et forankringspunkt, for eksempel et stort teppe som samler alle møblene på gulvet. Dette gir den rette tyngden og møblene flyter ikke bare rundt.

«Dimensjoner og balanse omfatter forholdet mellom høye og lave møbler og forholdet lette og tunge»

Dette gjelder også farger og størrelse på møbler – se for eksempel i naturen, det tyngste nederst og lettere oppover. Når det gjelder farger, er det ofte bedre med mørkere farger nederst og lyse oppover, f.eks. med et mørkere teppe og møbler, enn vegg- og takfarge. En reol har mer luft i hyllene øverst enn nederst.

Tenkt at interiøret også kan balansere ved å benytte motsetninger i materialer og overflater, eller ved å la to helt ulike stiler utgjøre kontrastelementene. For eksempel nye møbler kombinert med en antikk stol.

«Vi mennesker foretrekker symmetriske rom og trives best i balanserte omgivelser!»

Matt og blankt

Ved å blande matte og blanke overflater får du et mer spennende interiør. Blanke og glatte overflater oppleves ofte mer moderne, men også hardere og kaldere. Lyse farger reflekterer mer lys og oppleves lysere, mens blanke, mørke farger oppleves enda mørkere. Har du for eksempel en sofa i matt stoff, (tørt stoff) kan du med hell ha noen puter eller gardiner som er litt blanke.

Matte og grove overflater oppleves varmere og mykere, noe som gjerne bidrar til en koselig atmosfære som vi nordmenn er så glad i.

Vindusdekor

Gardiner er noe mange synes er litt vanskelig og velger det kanskje bort. Dette er feil da det tilfører interiøret det lille ekstra, og ikke minst skaper et mer harmonisk lydmiljø i rommet.

Vi skiller mellom dekorgardin og en funksjonell gardin. Dekorgardinen er der primært for å fullføre stiluttrykket, gi balanse i rommet og ikke minst skape en helhet. Bor du i et eldre hus med trekk fra vinduene, kan gardinene beskytte mot trekk og kulde.

Den funksjonelle gardinen benyttes som mørklegging, solblending eller for å hindre innsyn. Det kan være en tynn florlett gardin i samme farge som veggen eller dekorgardinen, eller det kan være en rullgardin, plissegardin eller lamellgardin. Den ene utelukker ikke den andre, vi trenger begge typer vindusdekor/gardiner.

Nyttige tips om vindusdekor

  1. Heng gjerne gardinene i skinne fra himlingen/taket hvis det passer med stilen som er valgt.
  2. Har du bolig med stukkatur og høyde under taket, benytt gjerne gardinstenger i høyde med overkant list.
  3. Gardinene kan godt subbe i gulvet.
  4. Gardinene trenger ikke å ha masse mønster, de kan være i samme farge som veggen. Kun for å skape lunhet og dempe akustikk.
  5. En silkegardin må alltid fores da den tørker ved direkte sollys.
  6. Dekorgardinene henges utenfor vegg og ikke foran vinduet. Dette gjør at vinduet oppleves større.
  7. Liftgardin kan også henges fra underkant taklist eller i tak, da slippes overlyset inn. Med mindre vinduene har store flotte lister slik at liftgardinen benyttes som dekor og funksjonsgardin.

Ønsker du mer interiørinspirasjon? Les gjerne noen av våre andre artikler