Vi skal pusse opp stuen – blir du med og ser på sofa?

Artikkel publisert hos: BoligMentoren | 6. desember 2019av Tekst: Fagansvarlig og interiørarkitekt i Unilon, Beathe Nymoen
Kjenner du deg igjen? Det viser seg at de fleste nordmenn gjør det på denne måten. Vi synes det er på tide å pusse opp, og det første vi da tenker på er hovedmøbelet i stuen, og vi vil ha sofaen så fort som mulig.

Faren med å dra på kjøpesenteret for å se på sofa først, er at vi ser oss blind på størrelsene på møbelet i et stort rom. De færreste har tatt mål av stuen før de drar, og kanskje heller ikke tenkt på farge, stil eller hvilken funksjon sofaen skal ha, og om den kanskje skal stå et annet sted i rommet når det først skal pusses opp. Det er ikke sjeldent vi hører om noen som har kjøpt en alt for stor sofa eller  spisebord enn de først hadde tenkt. I verste fall er sofaen så stor at den ikke kommer inn inngangsdøren eller opp trappen!

Hva er egentlig en plantegning?

En plantegning er en tegning av boligen sett ovenfra og uten tak. Slik får vi sett inni rommet og hvor i eventuelt kan flytte en vegg eller to, og hva som praktisk er mulig å gjøre med boligen.

– Hele poenget med planløsningen er å se om behovene og ønskene dine for rommet lar seg gjennomføre på den plassen du har tilgjengelig. Det er viktig å få klarhet i hvilke behov og ønsker du har, og om det lar seg gjøre i praksis. For å se om alt vil fungere i virkeligheten, må det tegnes vegger i forhold til ønsket bruk av rommene, med riktig mål på fast innredning, møbler, gangsoner osv. Det er i denne fasen du skal gjøre feilene, ikke under oppussingen!

– Selv om du bare har tenkt å ta ett rom om gangen, er det lurt å lage en helhetlig plan for boligen fra begynnelsen av. Etter å ha gjort en god behovsanalyse på stuen, vet vi hvordan vi vil bruke stuen og er klare for å tegne opp rommet for å se hva vi faktisk har plass til. Begynn med å skisse opp rommet med vinduer og dører. Når du har gjort det, tar du mål av rommet, deretter tegner du det opp i 1:100 med vanlig linjal eller millimeter-papir. Da får du rette linjer, og det blir enklere å tegne inn møblene i riktig størrelse, både spisestue, sofa, salongbord, sjenk, TV osv. Deretter tegner du hele etasjen/ leiligheten for å se om du eventuelt kan flytte stuen, eller bare en vegg for å få en bedre planløsning på boligen.

Plantegningen – viktigste redskapet under oppussing

På dette stadiet er det viktig å undersøke (hvis mulig) hva som er inne i veggene. Hvor ligger rørene, elektrisitet, ventilasjon, sluk og ikke minst hvor er de bærende veggene? Har du en ubebodd kjeller kan du mest sannsynlig flytte og endre på avløp og vann, slik at du får en optimal planløsning. Dette er helt avgjørende for om du kan flytte en vegg eller ikke. Det er billigere å rive en vegg enn å bygge den opp, og skal du fjerne en bærende vegg, må du ha inn en ingeniør for å beregne hvor en ny drager skal inn, og kostnaden. Skal du ha ny trapp mens du er i gang, eventuelt nye dører? Slår dørene den mest hensiktsmessige veien? Her er det mange feller å gå i, men når planen er tegnet, er det mye enklere å se fellene, og ikke minst er det mye bedre enn å finne det ut før du er ferdig med å legge gulv, male vegger og lister.

– Det hele handler om god planlegging! Rådfør deg med ekspertisen. Husk at håndverkeren er aller best på å gjøre et godt håndverk for deg, og ikke nødvendigvis den beste på design og løsninger.

TIPS OG RÅD – ROM FOR ROM

Entre:

Dette er det første rommet som møter oss. Her vil vi gjerne få gjort et godt førsteinntrykk. Hva med en konsoll som du kan legge fra deg hansker og annet når du kommer inn? Det er også strålende hvis det er et lite nærliggende rom du kan bruke som garderobe, hvor hverdagsytterklærne kan oppbevares. Det vi ofte er vant til, er at halvparten av våre ytterklær henger på veggen i gangen, og vi får en opplevelse av å komme inn i garderoben når vi kommer hjem. Tenk både på et hyggelig speil og kanskje et bilde i gangen. Et annet godt tips når du flislegger, eller legger gulv i entreen, er å felle ned dørmatten i gulvet. Da slipper du at den sklir utover.

Stue:

Stuen er et rekreasjonsrom – her henter vi ny energi. Stuen er et oppholdssted som ofte skal romme mange funksjoner og aktiviteter. Den beste løsningen er å kunne sitte i sofaen og se mot rommets åpning, da opplever vi å ha full oversikt. Det beste er å se utsikten, TV og peisen samtidig, noe som sjeldent lar seg gjøre dessverre. Husk at det er bedre med et litt for stort salongteppe, enn et litt for lite. Helst bør alle møblene få plass på teppet. Dette gjelder også teppet under spisestuen. Det er alltid fint å få inn oppbevaring, bøker og kunst i dette rommet.

Kjøkken:

I vår tid er dette boligens samlingspunkt! Her lages det mat, barna gjør lekser, de voksne tar kanskje med seg litt jobb hjem og ikke minst er det her familie og venner samles og kan sitte langt ut i de små nattetimer. Husk å ha god plass rundt spisebordet – minimum 70-80 cm fra bordplate til vegg, da kan noen passere bak de som sitter ved bordet. Drømmen må være å kunne ha et lite grovkjøkken hvor kjøkkenmaskiner, ekstra kjøleskap/fryser samt tørrmat kan oppbevares. Dette gjør at vi slipper å ha så mye på kjøkkenbenken, og at vi har god oppbevaringsplass de gangene vi har besøk. Ikke ha et større kjøkkenbord enn du trenger til daglig. Det er godt med ekstra gulvplass på kjøkkenet. Sett heller inn et ekstra bord ved behov.

Soverom:

Her henter vi oss inn og får hvile. Soverommet skal være møblert og designet slik at vi lengter etter å legge oss om kvelden. Her skal du helst ikke ha arbeidsbord eller oppbevare andre ting enn det du behøver. Hvis du er heldig og har et ekstra rom som kan benyttes som et walk in closet, slipper du unødig med støv og rot på soverommet. Det er også dekorativt med et teppe under sengen. Vi anbefaler at det stikker ut 50-60 cm slik at du kan gå på teppet rundt sengen. I bakkant av sengen anbefaler vi alltid en sengegavel som du kan lene deg mot å nyte morgenkaffen.

Baderom:

Hvor mange bad er det i boligen? Er det plass til å ha ett i hver etasje og/eller i hvert fall ett på hoved-soverommet? Og kanskje ett ved de andre soverommene? Kan det også bli plass til et gjestetoalett? Kunsten er å bygge inn hyller og skap i veggen, det koster litt mer, men baderommet får en helt annen opplevelse enn mange frittstående elementer. Dusjen bør være 80×80 cm, aller helst 90×90 cm. For å spare litt plass kan du ha dusjdører som slår innover. Tenk funksjon når det gjelder benkeplate på baderommet. Benkeplaten bør tåle vann, og den bør tåle at vannet fort kan bli liggende. Tenk også plass til oppbevaring, om mulig.

ULIKE MÅTER Å TEGNE OPP EN PLANTEGNING

– For hånd: Du trenger enten et millimeterpapir eller reduksjonsstav – For eksempel  www.sketchup.com/
– Gratis program: www.byggebolig.no

Noen av tegneprogrammene koster noe mens andre er gratis. Nedenfor finner du et par lenker til eksempler på plantegning før og etter oppussing. Under der ser du bilder fra prosjektet før og etter:

Før
Etter
Før
Etter

Planløsningene er tegnet av Beathe Nymoen, Fagansvarlig Unilon.

BEGREPSFORKLARINGER:

  • Himling/tak høyde = Målet fra gulv til tak.
  • Brystningshøyde = Målet fra gulv og opp til der vinduskarmen begynner.
  • Lysåpning = Målet fra karm til karm, høyde og bredde. Mål alle åpninger. Vinduer og dører samt åpninger uten dører.
  • Gangsone = Det er det område som det er mest bevegelse i i rommet.
  • Kvadratmeter = Det er str på rommets gulvflate. Dette er viktig at du kjenner til da det brukes til å bestille riktig mengde gulvmaterialet.
  • Husk å ta mål på himlingshøyden – den er med på å bestemme høydene på møblene. Har vi en høy tak-/ himlingshøyde, kan vi tillate oss å ha høyere sofarygg eller stolrygg, og ikke minst høyere kjøkkeninnredning eller skap.

Hva er en reduksjonsstav?

Dette er linjalen du skal bruke for å lage riktig størrelse på rommet/leiligheten, slik at du lett kan se hvilken størrelse du bør ha på møblene etter hvert. Alt på plantegning skal være i samme målestokk. Vanlig linjal kan brukes i mål 1:100 – eller millimeter papir.

Krav til størrelse og lys

Det stilles krav til størrelse på rom, og hvor mye lys det bør være i hvert enkelt rom. Se på nettsiden til Norsk byggforsk for mer informasjon om dette. Vi skal kunne ha utsyn i rom med varig opphold. Oppholdsrom, soverom, barnerom bør ha et volum på minst 15 kubikkmeter. (Romvolumet) (Lengde x bredde x høyde). Minstehøyde fra gulv til tak/himling bør være 240 cm. Om ikke lover og forskrifter følges, må myndighetene gi dispensasjon.

NOEN GENERELLE HUSKEREGLER/MED UNNTAK FOR STUE OG GENERELT I BOLIGEN:

  1. Mellomrom mellom sofa, stol og salongbord, min 30 cm. Da blir det ikke for trangt å gå mellom sofa og bord.
  2. Fra spisebord til vegg min. 70 cm helst 80 og 90 cm. Det vil nå være mulig å passere den som sitter ved spisebordet.
  3. Salongteppet bør romme hele sofaen og eventuelle stoler rundt sofaen. Dette gir stuen en lounge-følelse.
  4. Legg inn naturlige gangsoner.
  5. To mennesker bør kunne gå forbi hverandre uten at de skubber borti hverandre – min 90 cm, helst 12 cm – for å trekke ut/gå bak stolen.
  6. Mellomrommet mellom kjøkkenøy og kjøkkenbenk bør det være 110-120 cm.
  7. Rullestol må kunne svinge på bad. Diameter minimum 130-150 cm.
  8. Krav til soverom: det må være min. 6 m2 og ha rømningsvei.

Ønsker du mer interiørinspirasjon? Les gjerne noen av våre andre artikler