Vi vil ha hyttekos på julaften

Publisert av Norges Hytteforbund | Tekst: Beathe Nymoen, Unilon AS
Og hvor får vi det? – Jo, på hytta! På hytta er vi nesten sikret god gammeldags julestemning med snøen som daler ned utenfor vinduet, peisen som knitrer i stua og samværet med de som betyr aller mest for oss.

Vi gleder oss til å ta med familien på deilig julemat, lange frokoster, gode samtaler og skiturer med kakao i sekken!

Hva er kos for deg?

Noen ønsker å ha det enkelt og primitivt på landstedet – med utedo og vedovn. Andre ønsker at alle fasiliteter skal være på plass. Interiørarkitektene i Unilon har flere kunder som har langt høyere standard på hytta enn hjemme. Det er stor forskjell på hvordan vi bor ellers i året og hvordan vi vil ha det når vi skal ha ferie og slappe av. 

Hvordan få kosen inn? 

Mange hytteeiere er flinke til å gjøre sitt andre hjem til et varmt og innbydende rede. Andre sliter med arvegods og feilkjøp i sann forening. Dette kan fort skape både dårlige løsninger og et ukledelig uttrykk. Vi i Unilon har hjulpet mange hytteeiere slik at de får den stilen og funksjonaliteten de ønsker seg. Ofte kan det være en lang og kronglete vei for familien og håndverkerne for å komme i mål, særlig når oppussingen ikke er godt nok planlagt og gjennomtenkt.

Ulike utgangspunkt

Noen bygger nytt og noen kjøper brukt. Andre har arvet hytta, kanskje til og med sammen med søsken. Da er det mange som kvier seg for å gå i gang med oppussing fordi de er redde for å bli uenige om sluttresultatet. Det eneste de er enige om, er gjerne at de vil ha det «koselig». 

– Vi har noen kunder hvor alle slektningene får gi sine innspill på ønsker og behov, forteller Beathe Nymoen fra Unilon. 

– Deretter kommer vi med planløsninger og tegninger som viser hvordan det kan bli. Da kan «sameierne» velge blant våre forslag i stedet for å ha mange og lange diskusjoner om ulike løsninger. Unilon lager ofte 2-3 ulike forslag på planløsning og stil/stemning. Mange får på denne måten en hyggeligere prosess med færre misforståelser, og dette kan ofte redde hyttefreden. Kommunikasjon med håndverkere går også bedre, fordi alt er dokumentert og tegnet i hyttas designhåndbok. 

Julekveldskos

Det er mange hytteeiere som sverger til hyttekos i jula. Vi vil ha et «langsomt liv» hvor det å finne det perfekte treet i skogen og hugge det selv, er en dags arbeid. Snart er det klart for pynting, og vi lar oss ikke sjenere. Heng på alt hva ditt hjerte begjærer av julekuler, dorullnisser og hjemmelagede lenker. Kosen på hytta i jula handler i første rekke om de nære ting – ikke om design (ja, dette kommer faktisk fra hjertet til en interiørarkitekt).

Fremtidens hyttekos

Vi ser at tendensene er noe større hytter og at alt av fasiliteter skal være med. Det skal våre plass til familie og venner og det skal være funksjonelt. Vinskap er ikke lenger et fremmedord på hytta. Når vi først er på hytta, skal vi nemlig slappe av og nyte livet. Hyttelivet handler jo først og fremst om rekreasjon. Her kan vi gjøre alt vi ikke rekker i hverdagen, som å gå på ski, spille spill, lage mat sammen, lange frokoster og den gode samtalen. For kosen er det viktigste vi har. Og er du så heldig at du har en hytte å feire julen på, da ordner kosen seg selv!

Unilons ti hyttetips

1. Ta det viktigste først. Kanskje er det viktigere å bygge ut litt for å få et
soverom til enn å bytte panelet i år?

2. Det er bedre å leie inn en interiørarkitekt enn å pusse opp og angre etterpå…

3. Veldig mange velger for kalde farger på tømmerveggene på fjellhytta. Velg varme og lune farger i stedet – kalde farger passer bedre på sommerhytta.

4. Ikke bland «støvete» farger med «rene» farger.

5. Belysningen skal rettes mot de tingene du vil vise frem, og belysning skal aldri blende.

6. Våg å ha ulike farger og navn på soverommene – det skaper identitet til
hytta.

7. Ha nok plass til alle ytterklær som skal tørkes. Husk også nok knagger og plass til skiutstyr og bagger.

8. Velg gjerne fliser som ser ut som tre der du ofte går med utesko.

9. Velg riktig peis til ditt behov. Det finnes mange å velge mellom med mange ulike uttrykk.

10. Ikke glem å lage en deilig uteplass, gjerne en med plass til å tenne et bål eller en bålpanne som familien kan samles rundt.

Ønsker du mer interiørinspirasjon? Les gjerne noen av våre andre artikler