Gjør boligen salgsklar

Artikkel publisert hos: BoligMentoren | 24. mars 2017av 
Bør du pusse opp boligen før salg? Boligmentoren har spurt interiørarkitektfirmaet Unilon om råd om du bør pusse opp, og i så fall hvor mye før boligen legges ut for salg.

Når du skal selge en bolig, er det viktig å gjøre den attraktiv for flest mulig. Det er flere grep du kan gjøre for å få til dette, uten at innhogget i lommeboken blir for stort. Resultatet blir flere budgivere, raskere salg og høyere pris.

Før du setter i gang er det viktig å huske på at omfanget av oppussing og styling bør ha utgangspunkt i hvor sliten boligen er.

– Hvis den er veldig nedslitt er det ikke sikkert det lønner seg å gjøre noe i det hele tatt. Det kan være

lurere å vurdere og selge boligen som et oppussingsprosjekt. Mange undervurderer kostnaden ved å pusse opp, og det er ikke sikkert at du tjener mer på salget, forteller interiørdesigner Nancy Sporsheim hos BoligMentorens samarbeidspartner Unilon.

De er et interiørdesignfirma som også jobber online som er opptatt av å skape god design for folk flest – til en fornuftig pris.

Førsteinntrykket teller

Førsteinntrykket av en bolig avgjør ofte om du liker den eller ikke.

– Hva han eller hun opplever da de kommer inn i boligen – det umiddelbare inntrykket og stemningen de kjenner på visningen, kan ofte avgjøre om kjøperen legger inn et bud eller ikke. En bolig som er forberedt for visning, får ofte flere interessenter enn andre. Målet er å få kjøperen til å se på boligen som sitt hjem, forteller Sporsheim.

Full renovering?

Mange ønsker nok å pusse opp for å gjøre boligen attraktiv for et salg, men det er ikke bestandig så lurt. I alle fall ikke en full renovering.

– Er du nevenyttig, har tilgang på rimelige materialer og tid og lyst til å gjøre jobben, da kan det hende det lønner seg å pusse opp før et salg. Hvis ikke – la det være, sier hun.

Interiørdesigner Sporsheim presiserer at dette gjelder større oppussing, som f.eks. bad eller kjøkken, som er de dyreste rommene å pusse opp i en bolig. Men det er mange mindre oppussingstiltak som vil gjøre boligen mer attraktiv, og mest sannsynlig vil gi en høyere pris.

Forbered deg godt

Et smart råd som har stor betydning, er at du kvitter deg med alt overflødig og skaper en bolig med rene flater og nøytrale farger som kjøperen ønsker å møblere selv. Dette betyr at du kanskje må rydde grundig og gjør mindre oppussingsgrep, noe som ofte kan være vanskelig å komme i gang med. Unilon og Nancy Sporsheim har følgende råd for hvordan du kan gjøre boligen klar for visning:

1. Ta bilder:
Start med å ta bilder over hele huset. Legg dem over på pc og se på dem i stort format, da ser du hvordan andre ser boligen din.

2. Rydd grundig:
Bildene av boligen gjør det lettere å rydde vekk alt unødvendig du sparer på. Kvitt deg med alt unødvendig stæsj, rydd vekk det du ikke trenger eller bruker – selg på nettet eller gi det bort. Lagre det du ønsker å beholde. Det er også viktig at du fjerner personlige eiendeler som f.eks. bilder. Det er viktig med rene flater – men ikke altfor sterilt.  Folk kommer for å kjøpe boligen din – ikke tingene dine.

3. Se over boligen – hva er smertepunktet?
Er det største smertepunktet f.eks. et nitrist gulv? Gulvet er førsteinntrykket av boligen og vi anbefaler da at du vurderer å legge et nytt. For eksempel vil en enkel enstavs-parkett løfte boligen, og er et gulv som dagens brukere ønsker seg.

4. Gjør små reparasjoner:
Har huset ditt feil og mangler, er det smart å gjøre reparasjonene på forhånd, f.eks. løse håndtak, lister, lekkende kraner, løse skapdører osv. Ikke start med for store reparasjoner og ombygginger. Oppussing av kjøkken og bad koster ofte mer enn det smaker, og du tjener ikke noe på det ved et salg.

5. Mal veggene:
Er veggene slitte eller har grusom farge? Da bør de få et malingsstrøk i lyse, nøytrale farger – det koster ikke mye og kan gå ganske raskt. Nøytral maling på veggene gjør boligen straks mer tiltalende, og kjøperen kan lettere forestille seg hvordan han/hun vil innrede rommet.

6. Fjern tunge gardiner:
Gardiner skal henge fra vinduet og utover veggen slik at det kommer inn mest dagslys, de skal ikke henge inne i vinduene. Det er viktig med mye dagslys fra vinduene.

7. Sett deg inn i kjøperens situasjon:
Hva ønsker kjøperen? Mye lys, god planløsning og varige løsninger. Det er viktig at de får romfølelse og tenker «her har jeg lyst til å bo». Hvis du klarer å få menneskene på visning til å møblere boligen i hodet, har du nesten garantert sikret deg et bud.

8. Få stylisthjelp?
Det kan lønne seg å leie inn en stylist, selv om det koster en del penger. Vi mennesker lar oss forføre av et pent utseende – og du kan tjene på profesjonell hjelp. Men ofte kan venner også være til stor hjelp, så bruk ditt eget nettverk.

9. Vis boligens funksjonalitet:
Er det plass til en seng på ekstrarommet? Eller er det kun plass til en skrivepult? Vis at rommet kan brukes til en funksjon, som f.eks. soverom eller kontor. Møbler i forhold til at det er plass til det folk trenger å ha plass til.

10 Skap stemning med dekor:
Litt dekor er viktig, men ikke for mye. Det er viktig å skape en stemning. Så lenge ting er gjennomført og fungerer sammen, betyr det ikke så mye om det ikke er «siste skrik». Trenden i dag heller mot mer farger og individualisme, det lyse og minimalistiske er på vei bort. Friske blomster, stearinlys og myke puter kan være det som tipper vektskålen når kjøperne skal bestemme seg.

11. Belysning:
Lys opp hjørnene, noe som gjør at rommet føles større. Ha f.eks. et speil som reflekterer et vindu eller en pen lysekrone – det skaper en bedre romfølelse, og du får en dobbel utnyttelse av lysekronen og speilet.

12. Rengjøring:
Vask grundig. Det er viktig at huset er rent og lukter godt. Heng opp rene håndklær på badet, ikke ha hybelkaniner i hjørnene eller flekker på gulvet. Et rent hjem som lukter godt er tiltalende.

13. Ikke glem hagen:
Rydd utvendig og i hagen og klipp plenen, hekken ol. Da ser eiendommen mer velstelt ut.

Ønsker du mer interiørinspirasjon? Les gjerne noen av våre andre artikler