Hva er viktig for oss når vi innreder hjemme våre i 2021/2022?

Artikkel publisert av Boligmentor | 
Når kreativ ansvarlig i interiørarkitektfirmaet Unilon, Nancy Sporsheim, blir spurt om interiørtendensene, er hun klar på én ting:
– Det blir feil å snakke om interiørtrender som mote, som om vi bare kan kaste ut det som er gått av moten, understreker hun.

Snart to år med pandemi har satt sine spor. Interiørarkitekter er med på å utforme alt fra planløsninger til fargekart og lyssetting, og har observert fra første rad hvordan pandemien har endret interiørstilen.
– Det har vært et totalt verdiskifte etter pandemien og “kode rød”, klimakrisen, understreker Sporsheim.
– Det vi etterspør nå er trygghet, samvær og bærekraft.

Trygghet, samvær og bærekraftighet

På grunn av pandemien og klimakrisen handler dagens interiørstil minst like mye om bærekraft og kvalitet som bestemte farger og materialer.

– Vi søker til det ekte og jordnære fordi det gir en trygghetsfølelse, understreker hun. Dette ser vi blant annet i gulvvalg: Vi skal helst ha treverk, om det så er lyst eller mørkt, er tregulv nordmenns evigvarende favoritt. Det skal også helst ha liv og farge i seg, og vi er ikke så glade i hvite gulv lenger. – Gardiner og tepper er også noe alle vil ha nå – de demper lyder og skaper den kosen, lunheten og varmen, understreker hun.

Koselig og lunt i hvert rom

Stuen er preget av myke former, grove teksturer, keramikk og kunst.
– Vi ser generelt en del vennlige og runde former på møbler, mye lekre og feminine uttrykk, sier Sporsheim. Tekstiler er blitt mer fremtredende, blant annet store gulvtepper. Hva angår farger, har beige- og jordfarger tatt over for gråtonene.
– Blått og grønt er storslagere, men det er tradisjonelt sett farger som nordmenn er glad i. Vi ser også mer sennepsgult, rødt og lilla.

– Mange anser kjøkkenet som hjemmets hjerte: Det er her livene deres leves, og de legger derfor mye penger i det, forteller Sporsheim.

Kjøkkenet skal være hyggelig, gjerne med en liten sittebenk, nisje og en kjøkkenøy, men skal også vare, ha godt med plass og være funksjonelt.
– Hvite kjøkken er blitt mindre populære, og det er liten etterspørsel etter sterke farger på kjøkkenet. Er det farger, er det ofte i gråtoner. På soverommet skal vi være innlemmet i kos, komfort og ro – sengen skal føles luksuriøs med sengegavl, sengetøy, sengekappe og pyntepute. Verden utenfor skal lett kunne gjemmes vekk med flere lag av tykke gardiner, og gulvet kan gjerne ha vegg-til-vegg teppe. Soverommet skal være lunt, lunt, lunt og kos, kos, kos, understreker Sporsheim.

Badet skal være innbydende og behagelig med høy grad av komfort.
– Mange ønsker fliser i storformat i nøytrale farger som grått og beige, med små fuger i samme farge som flisene, sier hun.

Det er blitt mer vanlig treverk på baderomsinventaret for å få mer varme i rommet: Ensfargede og hvite fronter er skiftet ut med tre.
– Folk vil også ha større grad av luksus på badet med dobbeltdusj, toalett med bidet og gjerne badekar på bad nummer to.

Behov for nye rom

Omprioriteringer i hjemmet har gjort tre rom mer vanlig: hjemmekontoret, vaskerommet og treningsrommet. Et eget og egnet sted for arbeid er blitt essensielt for å kunne jobbe effektivt hjemme, men også for å kunne skille jobb og privatliv. Behovet for vaskerom er en annen konsekvens av at vi har måtte være mer hjemme og måtte se på vårt eget rot oftere.
– Vaskerom er etterspurt slik at man rydde vekk ting som bråker og ting som ikke er så fine å se på, forteller Sporsheim.

Til slutt har et treningsrom blitt nødvendig for mange etter at treningssentrene stengte i lengre perioder.
– Det oppsto et behov for et eget trimrom eller et fleksibelt rom hvor man enkelt kan rydde plass for trening.

Tips til bærekraftig innredning

Men selv om vi bevisst skaper et trygt, lunt og komfortabelt rede når vi pusser opp, og gjerne bruker en del penger på det, skal oppussingen helst foregå på en mest mulig bærekraftig måte. For å få til en mest mulig bærekraftig interiørstil har Sporsheim noen tips:

  • Planlegg langsiktig – har du en plan, unngår du unødvendige kjøp
  • Unngå impulskjøp – det medfører risiko for at du ender opp halvfornøyd og erstatter det med noe nytt senere
  • Ikke kjøp det første og beste ved salg, for så å finne ut at det egentlig ikke passer hjemme
  • Det er lov å spare om man ønsker seg noe, fremfor å velge et billigere og dårligere alternativ
  • Bruk profesjonelle om du synes det er vanskelig å planlegge selv

Sporsheim siste og viktigste råd er å være tro mot seg selv:
– Ikke vær redd for din egen stil, det er tross alt du som skal bo i hjemmet ditt. Kjøp noe som vil gjøre deg glad, understreker hun. Ikke vær for opptatt av interiørtrender, de er kortvarige, og det som er kortvarig, er ikke bærekraftig.

Ønsker du mer interiørinspirasjon? Les gjerne noen av våre andre artikler