Slik skaper vi julestemning på hytta

Publisert av Norges Hytteforbund | Tekst: Nancy Sporsheim, Interiørarkitektene i Unilon
Jul på hytta fremstår som et eventyr for mange nordmenn. En av våre kunder har en «julehytte». Plasttreet og dekorasjonene står fremme året rundt da eieren bare er der i jula med sine nære og kjære. En liten runde med støvkluten, ribba i ovnen og vips så er man klar til julefest.

De fleste hyttefolk bruker (forhåpentligvis) hytta mer enn en langhelg i året. Dersom det er en familietradisjon for deg med julehøytiden på hytta, lønner det seg å tenke på hvilke grep du bør ta for å skape den gode stemningen. 

Flere interiørkomponenter sammen skaper den gode stemningen 

Det er jo slik at god stemning og ikke minst god julestemning dreier seg om mange interiørkomponenter satt sammen på en god måte. En viktig del er fargevalget på gulv, vegger og tak. Noen farger skaper åpenbart en lunere stemning enn andre. Andre elementer er belysning, materialvalg og ikke minst en god planløsning som sørger for nok plass rundt bordet til alle gjestene og at de som vil overnatte, kan det. Da de færreste hyttefolk har en har egen «julehytte», kan det være på sin plass å gi noen tips om hvordan man på en effektfull og vakker måte pynter til jul for egen og andres glede.

En stor og vakker krans hengende på en nydelig dør ønsker gjestene velkommen. Døra er malt med Jotun Optimal Dør og Vindu i fargen 6352 Evenging Green. Foto: Jotun Lady.
Mer av det samme. En samling like objekter slik som disse hengende lysholderne skaper en fin wow-effekt.Veggen bak er malt med Jotun Lady Pure Color i fargen 10385 Belgian Brown. Foto: Jotun Lady
Den vakreste julehytta er den som oser av kjærlighet og omtanke. Her er veggen malt med Jotun Lady Minerals i fargen 1563 Mørk Strandsand. Foto: Jotun Lady.
Hvordan pynte til jul

Når det kommer til dekorasjon, er juletreet «divaen i rommet» og det viktigste enkeltelementet for mange av oss. Plasser treet i nærheten av et vindu, gjerne et som vender mot veien, for maksimal effekt. Hold lysene på og liftgardinene åpne slik at det gir den ønskede gnisten til julehytta. Pynt med lys, fine kuler sammen med hjemmelagde pepperkaker i røde sløyfer. Dersom du har julemus i hus anbefaler jeg likevel ikke å friste med spiselige dekorasjoner.

Å bli møtt med julestemning er alltid koselig. For den optimale velkomsten fremhever du inngangsdøren. En stor vakker krans gjør susen. På hytta anbefaler jeg at du holder deg til naturlige kranser med gran eller furu, og gjerne pynte med kongler, mose og kristtorn. Er du ekstra «julete» kan du i tillegg drapere pynt over inngangsdøren i samme stil. For at pynten skal sees, må du ha lys. Dersom det er lite elektrisk fasade- eller utelys på hytta, så sett ut fakler før gjestene kommer.

Har du høye lyslykter eller en bålpanne, blir det helt magisk.

Glem trendfarger på duker og dekorasjon som markedet forteller deg er in i år. Julen skal ikke være «trendy» – den skal være trygg, nær og koselig. En tid for refleksjon og ro. Jeg anbefaler derfor at du velger en eller flere favorittfarger og holder deg til dem. Liker du ikke lilla, trenger du ikke lilla lys og servietter i adventstiden, og misliker du rødt kan du velge noen andre farger til dekorasjonene dine.

Større og færre eller flere sammen

Vi nordmenn har ofte en tendens til å velge mange små elementer fremfor
få og større. Mest utbytte får du av å velge større elementer, om det er en samling av flere julestjerner i en stor potte eller et røslig par med nisser. Bruk gjerne gjennomsiktige glassboller og vaser og fyll dem med kongler. Plasser kristtornkvister på peishyllen. Sist, men ikke minst, ta frem rausheten og kjærligheten til jul. Den vakreste julehytta er alltid den med den varmeste
stemningen.

Se hvor koselig det er på denne hytta. Her er det lett å skape julestemning. Veggene er malt med Jotun Lady Supreme Finish i fargen 20145 Wisdom. Foto: Jotun Lady.

Ønsker du mer interiørinspirasjon? Les gjerne noen av våre andre artikler