Det er hovedsakelig 3 grunner til at fargene du plukker til kontor- eller boligprosjektet ditt ikke fungerer slik du hadde håpet på. Dette gjelder spesielt om du har valgt såkalte nøytrale farger som grått, hvitt, beige eller greige (en blanding mellom grått og beige). 85% av all maling som selges hører inn under denne gruppen og det er de nøytrale fargene vi har størst utfordring med. Jeg har holdt fargekurs i mange år og har i de siste par årene prioritert å øke kompetansen til fagfolk (som malermestere, ansatte i fargehandel, møbelindustrien, interiørarkitekter, arkitekter og andre som jobber med å gi fargeråd til kunder) De samme bommertene gjentar seg gang på gang – også hos de som tar betalt for å gi profesjonell veiledning. Her er mine «topp 3 feil » du bør forsøke å unngå:

Den første feilen er at du ikke sammenligner undertonene i den nye fargen med undertonene i de eksisterende fargene. Alle farger bortsett fra de helt rene primærfargene (rødt, gult, blått) har undertoner. En undertone er en farge som ligger under – eller som kan ses gjennom en annen farge. Såkalte nøytrale farger kan ha flere undertoner så her må du passe på at de fungerer sammen. 

Tabbe nummer to er at du blander «rene og skitne» farger med hverandre. Dersom veggfargen er for ren eller klar vil gardiner, møbler og teppe fort kunne virke stygge og grå i forhold. I noen tilfeller fungerer det, men hovedregelen er at fargeharmoni skapes ved å holde rene farger sammen og skitne farger sammen i det område du fargesetter. Grått er kanskje den fargen hvor flest gjør feil og blander rene og skitne varianter.

Den tredje feilen er å velger farger uten å tenke på belysningen i rommet. Lys og farger er uløselig knyttet til hverandre og opplevelsen av farger er avhengig av både at det er lys og av type lys. Et helt mørkt gulv krever mye mer lys enn et lyst gulv som har en mye bedre refleksjonsevne. Videre vil en nøytral farge oppleves ganske forskjellig i et nordvendt rom kontra et vestvendt.Det samme gjelder om belysningen er en sparsommelig pære midt i himlingen eller om det er investert i god lysplanlegging tilpasset rommets bruk.

En sammenligning av fargene i kontekst er helt avgjørende for at du skal få et vakkert og varig resultat. Det aller beste rådet jeg kan gi deg har du sikkert hørt før: Kjøp en prøveboks og mal et oppstrøk på veggen i det rommet du skal bytte farge. Om du holder noe helt hvitt (eller sort) sammen med den nye fargen vil den gamle veggfargen ikke forstyrrer synsinntrykket ditt. 

Ønsker du mer interiørinspirasjon? Les gjerne noen av våre andre artikler