Japandi har de siste årene vokst frem som en spennende kombinasjon mellom den skandinaviske enkle og funksjonelle interiørstilen og den japanske minimalistiske, estetiske og litt mer kunstneriske innredningsretningen.

Japandi representerer på mange måter bærekraft. Godt håndverk, kvalitet, kunst og ekte materialer verdsettes høyt. Her investerer man i utvalgte håndgjorte møbler og dekorelementer som det ikke er meningen skal kastes etter noen års bruk.

Disse produktene tåler tidens tann både kvalitetsmessig, funksjonelt og designmessig.  Japandi er en motgift til engangskulturen for mange mennesker har omfavnet for lenge.

Interiørarkitektfirma Unilon , som jeg er daglig leder i, fikk for en tid tilbake et oppdrag av en som hadde kjøpt en leilighet under oppføring. Det var nesten et år igjen til ferdigstillelse, men kjøper hadde ikke anledning til å påvirke valg av kjøkken eller gulv da dette var «låst». Det var heller ikke anledning til å be om at gulv eller kjøkken ikke skulle monteres slik at man selv kunne sette dette inn da entreprenør «måtte ferdigstille i henhold til entreprisen». Valget man som kjøper da satt igjen med var enten å leve med de valgene andre har gjort, eller rive ut et helt nytt gulv og kjøkken som man ikke ønsker – og erstatte det med det man selv vil ha.

Kjøkkenet var kritt hvitt og gulvet var trestavs eikeparkett. Ønsket var en moderne, rolig, behagelig og lys bolig. Basert på det vi ikke fikk påvirke og kundens ønsker valgte vi å gå for en kombinasjon av japansk og skandinavisk stil. Ved hjelp av enkle grep som lakkerte bambusspiler mellom vask og overskap, en lys og dempet fargepalett og overdimensjonerte papirlamper fikk boligen et distinkt uttrykk. Vakre varme tekstiler løftet uttrykket gir opplevelsen av høy kvalitet.  

Mange valgte for noen år siden hvite kjøkken fordi man var redd alt annet ville bli umoderne. I dag er ikke hvite kjøkken så populære lengre. Dette med fargetrender vil vi alltid bli underhold med, men sannheten er at de fargene du trives best med og som også kler boligen din er de mest holdbare- fordi god og gjennomført smak og stil alltid trumfer trendene.

Om du liker den scandi-japanske stilen og ikke ønsker å rive ut kjøkken og gulv så føl deg velkommen til å inspireres. Sliter du med å få det til selv så hjelper vi deg gjerne i Unilon interiørarkitekter

Ønsker du mer interiørinspirasjon? Les gjerne noen av våre andre artikler