Unngå oppussingsfeil med profesjonell hjelp

Artikkel publisert hos: BoligMentoren | 2019av 
Nordmenn pusser opp for milliarder hvert år, men relativt få benytter seg av interiørarkitekter. BoligMentorens samarbeidspartner, Interiørfirmaet Unilon, ønsker å hindre at verdien på boliger settes ned på grunn av oppussingsfeil, hvor årsaken er for dårlig planlegging.

Dette forteller daglig leder i Unilon, interiørdesigner Nancy Sporsheim og interiørarkitekt Beathe Nymoen. De har lang erfaring med forskjellige interiørprosjekter, både for bedrifter og privatpersoner. De tilbyr også online-kurs, i tillegg til weekendkurs i interiørdesign. Et av Sporsheim og Nymoens viktigste råd før en oppussing er:

– Planlegg oppussingen og tenk planløsning, hva slags materialer vil du bruke, og hva skal du bruke rommene til? Planleggingen er viktigst av alt, sier de.

Mer planlagt og gjennomført

Nordmenn bruker mye tid og penger på boligen. Unilon tilbyr en verktøykasse for å kunne pusse opp på en helhetlig måte som både øker verdien, og gir den ønskete stemningen i boligen eller rommet som du ønsker deg.

– Det er viktig med forarbeid før en oppussing, det vil gjøre deg bevisst på boligen. Mange begynner i feil ende og tenker møbler og gardiner. Selv om mange har god smak og er flink med farger og pynteting, kan de ingenting om belysning eller planløsning. Du kan heller ikke begynne en oppussing ved å spørre snekkeren om hva som bør gjøres, det er viktig å ha en konkret plan for arbeidet før det starter, forteller Sporsheim og Nymoen.

Etter mange års erfaring har de opplevd mange oppussingstabber, og ved grove feil kaster du mange penger ut av vinduet.

– Hvis du ender med å gjøre en tabbe med maling, så er ikke det mest kostbare, men det er kjedelig å legge nytt gulv for så finne ut at det totalt skjærer seg med resten, sier Nancy Sporsheim.

Verdien av hjelp

Vi oversvømmes av interiørmagasiner og oppussingsprogrammer på TV. Der pusses det opp kjapt og greit og en kul bolig i tøff stil blir skapt. Det store arbeidet som ligger bak før og etter bildene, kommer ikke frem. Dette kan føre til at verdien av en interiørarkitekt- eller designer kan misforstås når folk ser interiørprogrammer på TV.

– Blant tabbegjengangerne er lite gjennomtenkte materialvalg. Det som ser kult ut i interiørblader, eller på TV trenger ikke fungere hjemme hos deg. Disse showene er laget for å underholde, og det er sjelden du lærer noe som du kan ta i bruk i ditt oppussingsprosjekt, sier Nymoen og Sporsheim, og fortsetter:

– Derfor er det viktig at du som skal pusse opp eller bygge tenker over hvordan du vil bruke boligen din. Skal du være mye hjemme? Har du ofte besøk av slekt og venner? Er du kanskje mye borte? Det er viktig å begynne forfra, tenk behov og planlegg hele oppussingen. Det lærer du ikke av interiørprogrammer, sier de videre.

Fasene i et oppussingsprosjekt

I et oppussingsprosjekt er det flere faser. Fremover vil Unilon ha en fast spalte i BoligMentoren hvor de vil gå nærmere inn på hver enkelt fase. Det vil gjøre deg bedre rustet til å ta fatt på den oppussingen du ønsker å gjøre, og hva profesjonell hjelp kan bistå med.

– Vi ønsker at folk flest skal finne ut hva de ønsker med oppussingen og klare å skape den stemningen og følelsen i hjemmet som de er ute etter. Selv om du ikke helt vet hva slags stil du har, vet du hva du har lyst til å føle når du kommer hjem, sier Sporsheim og Nymoen.

Her kommer en liten forsmak på oppussingenes faser, som vil bli utdypet av Unilon i medlemsbladene fremover:

1 – Planlegge prosjektet:
Ved å jobbe grundig med dette, vil du få en bekymringsfri oppussing. Det er lettere å finne glede ved oppussingen når du har alt klart for hva du skal gjøre. Sjekk planløsningen, tegn opp dagens situasjon – hva ønsker du annerledes – hva kan gjøres annerledes? Det er viktig å tenke på ditt behov og hvordan boligen vil fungere i hverdagen og med gjester.

2 – «skissemøte»:
Unilon foreslår endringer for bedre å utnytte boligen, f.eks. flyte soverom, kjøkken og bad der det er mulig. Verdien av en bolig kan øke betraktelig ved å gjøre sånne grep, for en gammel bolig vil bli mye mer moderne.

3 – Planløsningen:
Det er viktig å vite behovet du har og om tankene fungerer på plantegningen. For å få alt til å fungere er det viktig med kompetanse, det bør tegnes inn vegger, fast inventar, lengder og størrelsen på møbler osv. Kan tankene dine fungere i virkeligheten på plantegningen? Det er her du skal gjøre feilene, ikke under oppussingen.

4 – Interiørdesign – Stil og stemning:
Her bestemmes farger og materialer – hva slags følelse vil du ha i rommet når planløsningen er landet? Først må du se på materialvalget – hva slags gulv, type vegger. Hva er takhøyden? Skal det være lister eller ikke? Hvilke dører skal velges? Hvor mørkt skal det være? Hvor lyst skal det være? Det er her stil og stemning kommer inn.

5 – Lysplan:
Dette er veldig viktig – f.eks. hvor mørkt skal det være i rommet. Riktig belysning består av flere typer belysning, derfor er det viktig med en belysningsplan. Det er også viktig å tenke plassering av belysning sett opp mot hva slags farger det er i rommet. Lys kan gjøre masse med et rom. Lysplanen jobbes parallelt med de andre fasene, for å få riktig belysning.

6 – Balanse og harmoni i rommet:
Når planleggingen har kommet til dette punktet, skal alle elementene fange rommet. Symmetri skaper harmoni og balanse.

7 – Siste finish:
Dette er en kjempeviktig fase. Her er alt fra kunst og skulpturer, puter og pledd, dekorobjekter – tepper, gardiner, bøker, vaser, duker. Det finnes eksempler på noen som har kjøpt sofa i butikken som har blitt stylet og vært kjempelekker, og så får de ikke det samme inntrykket når de kommer hjem. Siste finish er alfa og omega for at du skal få følelsen du søker i boligen.

 

Designboken

En viktig del av planlegging og prosjektet, i samarbeid med kundene, er Unilon sin utarbeidelse av en designbok som beskriver prosjektet fra A til Å. Boken inneholder alt fra plantegninger, materialprøver og beskrivelse av arbeid som skal gjøres ned til minste detalj.

– Designhåndboken er smart å levere til håndverkeren. Da vil du få riktig pris på hvor mye arbeidet vil koste, håndverkeren vet hva som skal gjøres hvor og hvilke materialer som skal kjøpes, forteller Nancy Sporsheim og Beate Nymoen, og fortsetter:

– Her går veldig mange i en felle når de skal pusse opp. De spør håndverkeren om å gi et tilbud, uten at de har gitt beskjed om hva tilbudet skal innebære. Da blir det nesten alltid endring i planer og overskridelser i budsjettet, sier hun. Designhåndboken hindrer konflikt, for alt som skal gjøres hvor og med hva står detaljert nedskrevet. Det tydeliggjør prosjektet slik det vil ende opp når oppussingen er ferdig, og er til god hjelp å hindre oppussingstabber, avslutter Sporsheim og Nymoen.

Ønsker du mer interiørinspirasjon? Les gjerne noen av våre andre artikler